Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.

Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες

-17% Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες Ιστορικά

Το βιβλίο αναφέρεται στους Γκαγκαβούζηδες, οι οποίοι καταγράφονται στην ιστορία ως θρακικό φύλο και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι τουρκόφωνοι χριστιανοί. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από την επαρχία Χάφσα της Αδριανούπολης και από διάφορα χωριά της Βουλγαρίας. Για πρώτη φορά εντοπίζονται στα παράλια του δυτικού Ευξείνου Πόντου, μεταξύ της Βάρνας και του Δούναβη, στη Δοβρουτσά.

Η τύχη και η πορεία τους στο χρόνο ταυτίστηκε με την πορεία του ελληνισμού των Βαλκανίων. Στην εποχή του Βυζαντίου αποτελούσαν τους ακρίτες των βόρειων συνόρων της αυτοκρατορίας.Στους Ρωσοτουρκικούς πολέμους συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των Ρώσων, και λίγα χρόνια αργότερα, με ενθουσιασμό, και στα επαναστατικά γεγονότα της Μολδοβλαχίας, αντιμετωπίζοντας την οργή των οθωμανικών στρατευμάτων.

Ακολουθώντας τη μοίρα του υπόλοιπου ελληνισμού της Ανατολής το 1924, πήραν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Η εγκατάστασή τους αυτή τη φορά στα ελληνικά εδάφη ήταν μόνιμη. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν και προσπαθούν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ένα γνήσιο θρακιώτικο πολιτισμό. 

Βιβλίο
ISBN 978-960-89209-7-2
Αριθμός Σελίδων 418
Επιμέλεια Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη
Έτος Έκδοσης 2009
Συγγραφέας Χρήστος Στ. Κοζαρίδης
Σχήμα Βιβλίου 16,5 x 23,5

Δωρεάν Μεταφορικά

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

  • Κωδικός Προϊόντος: 978-960-89209-7-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 24,00€
  • 20,00€