Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.

Εμείς τους ονομάζουμε γαλάτες

New -20% Εμείς τους ονομάζουμε γαλάτες  Τέχνες

Είναι η πρώτη φορά που, με αφορμή μια θεατρική παράσταση ‒αυτή του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στις 20/8/2016, στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας‒, έγινε απόπειρα να αναδειχθούν, μέσω της θεατρικής φόρμας των μονοπράκτων, οι παράλληλες συνιστώσες της ελληνικής και της κέλτικης μυθολογίας, ή τα κοινά στοιχεία του υποστρώματος του μύθου, ως σταθερού πολιτισμικού κώδικα, των αρχαίων κοινωνιών.

Παρά το δεδομένο ότι οι Κέλτες πέρασαν και από τη Θράκη και την ιστορική παράδοση που τους ορίζει ως καταστροφείς, οι Χρήστος Χαρτοματσίδης και ο Jack Harte άντλησαν υλικό από τις μυθολογικές παραδόσεις των λαών τους και έγραψαν τα ακόλουθα μονόπρακτα:

Ι. Τα μονόπρακτα του Χρήστου Χαρτοματσίδη

‒Η κατάρα της Μάχας (θεατρική απόδοση κέλτικου µύθου)

‒Ο Οδυσσέας συνοµιλεί µε τις σκιές (στηριγµένο στις ραψωδίες κ και λ της «Οδύσσειας»)

‒Το ταξίδι του Οσσιανού στη χώρα της αιώνιας νεότητας (θεατρική απόδοση κέλτικου µύθου)

‒Ο Πολύφηµος και η Γαλάτεια (θεατρική απόδοση ελληνικού µύθου)

ΙΙ. Το μονόπρακτο του Jack Ηarte Lugh and Balor (Λου και Μπέιλορ) σε μετάφραση της Αμαλίας Ρέλλου (θεατρική απόδοση κέλτικου µύθου)

ΙΙΙ. Επίµετρο του Χρήστου Χαρτοµατσίδη Μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία για τους Κέλτες

Βιβλίο
ISBN978-618-5001-32-2
Αριθμός Σελίδων64
Έτος Έκδοσης2016
ΣυγγραφέαςΧρήστος Χαρτοματσίδης - Jack Harte
Σχήμα Βιβλίου14 x 22,5

Ο Χρήστος Χαρτοµατσίδης γεννήθηκε στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες.

Σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής στο Μικροβιολογικό Τµήµα του Γενικού Νοσοκοµείου Κοµοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Το 1980 διακρίθηκε µε το 2ο Βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισµό Διηγήµατος και το 1990 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνισµό Μυθιστορήµατος του εκδοτικού οίκου Χ.Γ. Δάνωφ και του Δήµου Φιλιππούπολης για το µυθιστόρηµα «Κιθαρίστας σε ταβέρνα».

Το 2003 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοµοτηνής παρουσίασε το δύο του µονόπρακτα «Το ασανσέρ» και «Η έξοδος µετά τις 6µµ απαγορεύεται» µε τον ενιαίο τίτλο «Σκούρο µαύρο σχεδόν λευκό», σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη.

Το 2008 το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο «Οι εφιάλτες του δήµιου Σανσόν» σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ.

Το θεατρικό του έργο «Λίλια», µε πρωταγωνίστρια τη Λίλια Μπρικ, έχει ήδη παρουσιαστεί δύο φορές ως θεατρικό αναλόγιο σε θέατρα της Βουλγαρίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «O ξένος» (1986) «H νύχτα των εµβρύων», εκδ. Νικολαΐδης (1989), τα διηγήµατα: «Tο παλιό κτίριο», Nεφέλη (1991), «Φωτο-Veritas», Μεταίχµιο (2003), «Μπαρ “Oι νεράιδες”», Μανδραγόρας 2016, τα µυθιστορήµατα: «Κιθαρίστας σε ταβέρνα», Πατάκης (1996), « Oι περιπέτειες του Μπρέγκα», Πατάκης, (2001), «Μια εταίρα θυµάται», Ελληνικά Γράµµατα (2009), «Είναι κάπου αλλού η γιορτή», Τόπος (2011), και τα θεατρικά έργα «Οι εφιάλτες του δήµιου Σανσόν», Μανδραγόρας, (2009) και «Λίλια», Μανδραγόρας (2016). Πρόσφατα, το διήγηµά του µε ελληνικό τίτλο «Ο Σούπερ G από την Καλκάντζα» εξεδόθη στα βουλγαρικά µε τίτλο «Ιερό παιδί».

*** Ο Jack Harte γεννήθηκε στην πόλη Killeenduff της Δυτικής Ιρλανδίας.

Σε ηλικία 18 ετών µετακόμισε στο Δουβλίνο, όπου ζει µέχρι και σήµερα. Διετέλεσε δάσκαλος και στο Clondalkin και διευθυντής του Lucan Community College. Μεταξύ 1979 και 1991 έγραψε 24 αγγλικά εγχειρίδια για τα ιρλανδικά σχολεία τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής. Είναι ιδρυτής της Ένωσης Ιρλανδών Συγγραφέων και του Ιρλανδικού Κέντρου Συγγραφέων.

Ο Jack Harte ολοκλήρωσε τη θητεία του, ως πρόεδρος του Ιρλανδικού Κέντρου Συγγραφέων, το 2012, με τη διοργάνωση µαραθωνίου ανάγνωσης υπό τον τίτλο “Read for the World”, που παρακολούθησαν, μέσω διαδικτύου, 117.549 θεατές από 53 χώρες, και στον οποίο συµµετείχαν 111 συγγραφείς που διάβαζαν έργα τους για 28 ώρες ενώπιον κοινού 1.280 ατόµων.

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων, ενώ µεµονωµένα διηγήµατά του έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες εννέα χωρών. Τα θεατρικά του, «Η γλώσσα της σιωπής» και «Η µυστηριώδης ιστορία των πραγµάτων», ανέβηκαν στην σκηνή του Κρατικού Θεάτρου του Δουβλίνου.

Δωρεάν Μεταφορικά

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

  • Κωδικός Προϊόντος: 978-618-5001-32-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 10,00€
  • 8,00€