Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.

Tην Ιστορία λένε και οι φωτογραφίες

New -9% Tην Ιστορία λένε και οι φωτογραφίες Ιστορικά

Η έκδοση παρουσιάζει τμήμα του φωτογραφικού αρχείου του ιασμιώτη φωτογράφου Αναστασίου Φιλιππέλη, που παρότι ιδιοκτήτης καφενείου, η φωτογραφία ήταν η μεγάλη του αγάπη.

Από την τριαντάχρονη ενασχόλησή του με τη φωτογραφία (1935-1965) απέμεινε ένα αρχείο 3.500 αρνητικών, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, εκ των οποίων οι 250 φιλοξενούνται στην έκδοση.

Οι φωτογραφίες του «Λευκώματος» και η ανάγκη σχολιασμού τους λειτούργησαν ως αφορμή για έρευνα και καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του Ιάσμου, από την απελευθέρωση της Θράκης από τους Βούλγαρους το 1944 μέχρι και το 1965.

Στο πλαίσιο αυτό το «Λεύκωμα», το φωτογραφικό υλικό του οποίου ταξινομείται σε πέντε κεφάλαια είναι μιας πρώτης τάξεως ιστορική πηγή για τη βουλγαροκρατία στη Θράκη, τον εμφύλιο, τις μετατοπίσεις πληθυσμιακών ομάδων, τα μέσα και τους τρόπους επιβίωσης της αγροτοκτηνοτροφικής ροδοπίτικης κοινωνίας, τις δημόσιες υποδομές, τα ήθη και τα έθιμα, τη θρησκευτική ζωή και τους γόνιμους συγκρητισμούς στην καθημερινότητα των χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων του οικισμού.

Βιβλίο
ISBN978-960-99122-4-2
Αριθμός Σελίδων424
ΕπιμέλειαΤζένη Κατσαρή – Βαφειάδη
Έτος Έκδοσης2010
ΣυγγραφέαςΑναστασίου Φιλιππέλη
Σχήμα Βιβλίου24,5x28,5

Ο φωτογράφος Αναστάσιος Φιλιππέλης γεννήθηκε το 1905 στον Ίασμο Ροδόπης. Ήταν πρωτότοκος γιος της Μαρίας και του Δημητρίου Φιλιππέλη. Προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του άρχισε να εργάζεται από εννέα χρονών ως τεχνίτης και καπνοπαραγωγός στην αρχή και ως φωτογράφος και ιδιοκτήτης του καφενείου «Εξοχικόν» στη συνέχεια. Το 1935 έπιασε για πρώτη φορά τον φακό της μηχανής στα χέρια του.

Με έναν τρίποδα στον ώμο του και έναν φακό αποτύπωσε την ιστορία, τη λαογραφία, τα έθιμα, τις συνήθειες, τα σημαντικότερα γεγονότα του τόπου που έζησε και μεγάλωσε, για πάνω από 30 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή, το 1973, σε ηλικία 69 ετών.

Δωρεάν Μεταφορικά

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

  • Κωδικός Προϊόντος: 978-960-99122-4-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 27,50€
  • 25,00€